Blog

Skidanje Starih i Ugradnja Novih Prozora

17. 08. 2017.

Prozori se izrađuju od plastike (PVC), alminijuma i drveta kao i u kombinacijama drvo-alminijuma. Najpovoljnja je PVC stolarija dok su najskuplje i najkvalitetniji prozori u kombinaciji drvo-alminijum gde drvo sa unutrašnje daje toplinu prostoru a alminujum sa spoljnje štiti drvo od atmosferskih uticaja.

Postupak zamjene stolarije

1. Ukoliko na prozorima postoji roletna, otvorite kutiju i izvucite roletnu. Skinite podizače roletni, prozorske daske i krila prozora.

2. Električnom testerom prerežite prozorske okvire na nekoliko dijelova.

3. Pojedinačne komade okvira pažljivo izvadite blagim udarcima te prelomite krajeve. Ukoliko su prozorski okviri ankerisani, kao što je slučaj na slici “3”, brusilicom isjecite ankere. Nakon vađenja starih zidnih okvira, očistitie zid od ostataka maltera. Oštećenja na parapetu i okviru zida nakon vađenja popravite malterom.

4. Novi okvir prozora postavite u okvir zida na drvene nosače i fiksirajte da klinovima sa svih stana.

5. Vertikalno i horizontalno podesite okvir. Obratite pažnju na simetričan razmak od zidova. Za podešavanja postavite tanke komade drveta ispod klinova.

6. Postavite prozorska krila i provjerite sve fukcije prozora: otvaranje, otvaranje na kip, zatvaranje. Zatim fiksirajte prozor ankerisanjem i pur pjenom i sačekajte da se osuši.

7. Kako bi ispunili prostor između zida i novog prozora koristite gips-kartonske ploče kao što je izvedeno na slici “7”. One se sijeku u potrebnim dimenzijama i lijepe jedna na drugu. Prije gletovanja, na ivice ploče se postavlja alminijumska lajsna. Ukoliko je pak razmak između novog okvira prozora i zida manji i nije potrebno ga zatvarati gips-kartonskim pločama, silikonom obradite ivice i okrečite ga. Potprozorsku dasku skrojite po mjeri nakon postavke prozora. Postavite je ispod okvira prozora i pričvrstite za parapet.

izvor: www.gradnja.rs

Prozori se izrađuju od plastike (PVC), alminijuma i drveta kao i u kombinacijama drvo-alminijuma. Najpovoljnja je PVC stolarija dok su najskuplje i najkvalitetniji prozori u kombinaciji drvo-alminijum gde drvo sa unutrašnje daje toplinu prostoru a alminujum sa spoljnje štiti drvo od atmosferskih uticaja. Postupak zamjene stolarije 1. Ukoliko na prozorima postoji roletna, otvorite kutiju i […]