Blog

Šest najboljih novih Univerziteta širom svijeta

05. 09. 2014.
  1. Issam Fares institut za javnu politiku i međunarodne odnose

Arhitekti Zahe Hadid su kreirali ovu nevjerovatnu betonsku zgradu za Issam Fares institut za javnu politiku i međunarodne odnose na Američkom univerzitetu u Bejrutu. Dramatično postolje od 21 metar minimalizira prostor koji zgrada zauzima i maksimizira javno dvorište i prostore ispod.

  1. Glasgow škola umjetnosti

Američka kompanija Steven Holl Architects je kreirala divnu strukturu na pet spratova kao dodatak orginalnoj zgradi iz 1909. godine. Zgrada je obložena providinim laminiranim staklom i uključuje studije za umjetnost, dizajn i arhitekturu, kao i kafić, izložbeni prostor i druge školske prostorije.

  1. Krishna P. Singh Center za nanotehnologiju

Za novi Krishna P. Singh Center za nanotehnologiju u Philadelphiji na Univerzitetu u Pennsylvaniji kompanija Weiss/Manfredi je dizajnirala upečatljivu zgradu na tri sprata s providnom prednjom fasadom i umetnutim krovom. Uzimajući u obzir zahtjeve bioloških istraživanja i delikatne opreme koja će se nalaziti u zgradi kompanija je radila na tome da izolira vibracije i buku koje dolaze od metro stanice u blizini.

  1. Saw Swee Hock studentski centar

Novi studentski centar Saw Swee pri Ekonomskom fakultetu u Londonu je sagrađen u jedinom preostalom trokutastom prostoru u uskom centru grada. Zgradu je dizajnirao irski studio O'Donnell + Tuomey Architects. Unutar zgrade se nalazi muzička dvorana, biblioteka, kafić i teretana između ostalog.

  1. Senzoku Gakuen koledž muzike

Zanimljiva ovalna građevina napravljena od srebrenkastih željeznih panela i uspravnog tornja sačinjenog od ploča različith nijansi crvena čini novu zgradu Senzoku Gakuen koledža muzike. Zgrada se nalazi 15 kilometara jugoistočno od Tokija i djelo je japanskog studio K/O Design Studio.

  1. Biblioteka i centar za učenje Univerziteta u Beču

Za biblioteku i centar za učenje Univerziteta u Beču arhitekti Zahe Hadid su kreirali dramatičnu građevinu čiji se glavni dio naginje pod uglom od 35 stepeni, a drugi dio se doslovno naginje nad trgom ispod.

 

Svjetska arhitektura iz dana u dan oduševljava javnost, a ovaj put pogledajte šest najboljih novih Univerziteta širom svijeta.