Blog

Psihologija prostora: Kako soba utiče na Vaše dijete

23. 11. 2016.

Dječija soba je njihova komfortna i sigurna zona tokom djetinstva i kada dođu u svoje tinejdžerske godine to je njihovo utočište. Sobe utiču na naše raspoloženje, što je razlog zašto smo izabrali boje koje osvježavaju i posvjetljuju  unutrašnji prostor i čine nas sretnim i to je posebno važno u spavaćoj sobi djeteta, gdje svjetlost, boja, prostora i namještaj dolaze u igri stvaranja  savršenog, sretnog i mirnog okruženja.

Boja

Boja je uvijek bila povezana s našim raspoloženjima i određene boje se povezuju na pozitivne ili negativne osjećaje. Crvena, na primjer, može biti vrlo dinamična boja u domu, jer je vezana za toplinu, strast, pa čak i optimizam, ali ako se koristi u sobi djeteta može biti nadmoćna i neće promovirati mirnu amosferu za spavanje. Određeni tonovi ružičaste mogu biti prilično mirni, ali budite oprezni na tople roze boje u sobi vašeg djeteta, jer će to imati konotacije energije i zabave i na mlađu djecu mogu imati suprotnu reakciju onoj koju želite prije spavanja. Ljubičasta, s druge strane, je povezan sa spiritualizmom i poznato je da je prilično uspješan izbor za spavaće sobe, pružajući okruženje bez stresa za vaše dijete.

Soba za zabavu ili spavanje?

Kao što sam naziv ukazuje, Spavaća soba vašeg djeteta treba biti povezana sa spavanjem. Mnogi roditelji, međutim, stvaraju igraonicu u spavaćoj sobi, ispunjenom zabavnim igračkama i različitim aktivnostima. Što se događa, kada dijete ide u krevet, je da uđu u sobu koja asocira na zabavu i  igranje, te se  njihov mozak počinje ponovo buditi, što im čini teže za da zaspe. Stručnjaci savjetuju sklanjanju bučnih igračaka izvan vidokruga pred spavanje da se izbjegne iskušenje, što se odnosi i na vrlo mladu i stariju djecu. Kada djeca odrastaju, javlja se želja za  posjedovanjem kompjutera ili televizije u sobi, njihove potrebe se mjenjaju, i morate „vagati“ dobre i loše uticaje uvođenja tehnologije u spavaću sobu. Vaše dijete će imati domaće zadatke, ali također i potrebu za četovanjem sa prijateljima ili ono najgore (za roditelje) – igrice. Njihove sobe mogu biti dizajnirane da obuhvataju nove tehnologije i činiti ih sretnim, ali stručnci (naučnici) upozoravaju roditelje na nedostatak dovoljnog sna koji uglavnom nastaje od previše dostupne tehnologije djeci..

Fleksibilnost

Postoji mnogo savjeta za stvaranje savršene spavaće sobe, ali možda je najbolje razmišljati o tome kako fleksibilan prostor može biti. Razmislite o ostavama; ako se njihove stvari mogu skloniti lako dovodi do čistog i urednog okruženja, koji, zauzvrat, dovodi do sretnijeg dijeteta. Spavaća soba u hausu ima tendenciju da imaju negativan utjecaj na mlade. Kako Vaše dijete raste, teme će se promijeniti, tako da ovo treba tumačiti labavo, sa stepenom fleksibilnosti, kao što se oni predomisle često. Namještaj će biti dominantna karakteristika dječije sobe i njihove potrebe će se promijeniti, kako budu ulazili u tinejdžerske godine, pa u obzir uzmite  kompaktne sofe za njihove prijatelje, čineći sobu vašeg djeteta prilagodljivom različitim situacijama. Iznad svega, to će ostati prostor koji će voljeti i željeti da se povuku u udobnost i opuštanje. Ako dječija soba nudi ove stvari, to garantuje da se osećaja sigurno i pozitivno. Uzimajući u obzir kako stvoriti miran prostor za vaše dijete, sa bojama koje povećavaju njihova pozitivna raspoloženja i namještaj koji nudi fleksibilnost, vi ćete biti u mogućnosti da im ponudite „zonu za san“, povlačenje i utočište sve unutar tih četiri zida. Dječija soba je Njihovo posebno mjesto i treba je dizajnirati imajući to na umu.

Potrebna Vam je pomoć, savjetovanje na ovu i sličnu temu?

Obratite se našem timu na 033 565 175 ili na mail info@domoinvest.ba i pomoći ćemo Vam pri dizajniranju najvažnijeg prostora Vašeg dijeteta.

Dječija soba je njihova komfortna i sigurna zona tokom djetinstva i kada dođu u svoje tinejdžerske godine to je njihovo utočište. Sobe utiču na naše raspoloženje, što je razlog zašto smo izabrali boje koje osvježavaju i posvjetljuju  unutrašnji prostor i čine nas sretnim i to je posebno važno u spavaćoj sobi djeteta, gdje svjetlost, boja, […]