Projekat

Industrijsko-poslovni centar (IPC) Balkan

15. 11. 2014.

Projekat: Industrijsko-poslovni centar (IPC) Balkan
Namjena: Proizvodno-poslovna
Veličina: 2,27 ha
Opis usluge: Projektovanje
Godina: 2014.

Shodno velikim zahtjevima tržišta za sve većim ekonomsko-industrijskim potencijalima u centralnom dijelu industrijske zone Vogošća, pokrenut je projekat za izgradnju IPC Balkan, koji je trenutno u fazi projektovanja. IPC Balkan se prostire na 2.27 ha i idealan je za proizvodno-poslovne namjene, distributerske poslove, bescarinsku zonu, šoping centre itd. IPC Balkan se nalazi unutar poslovne zone Vogošća (u blizini kompleksa „Unis“-a i „Tas“-a). Lokaciono je smješten između naselja Donji Hotonj sa istočne strane i rijeke Vogošće sa zapadne strane. Teren je u nagibu 3,75% od jugoistoka prema sjeverozapadu.

Industrijsko-poslovni centar Balkan nalazi se na idealnom mjestu – uz glavno saobraćajno čvorište koje povezuje Sarajevo s ostalim gradovima u BiH. Ovakva pozicija uveliko olakšava teretni kamionski saobraćaj, obzirom da saobraćajna komunikacija prema ostalim gradovima ne prolazi kroz centar grada Sarajeva. Kroz sredinu IPC-a prolazi lokalna saobraćajnica koja ga uvezuje sa glavnom saobraćajnicom, te sa fabrikama Tas i Unis. Glavni grad BiH, Sarajevo, udaljen je 10 km od distributivnog kompleksa Vogošća. Regulacionim planom predviđena je izgradnja I transferzale koja će povezivati centralni dio Sarajeva (Marijin dvor) i Vogošću. Ova saobraćajnica će imati četiri kolovozne trake i prolazit će 300 m od IPC Balkan.

Pored odlične povezanosti saobraćajnicama industrijska zona Vogošća posjeduje željezničku infrastrukturu, a neposredno uz IPC centar Balkan nalaze se dva pružna kolosjeka.

Sjeverni dio Centra, uz riječicu Vogošću, je predviđen za skladišno-prodajne, odnosno trgovačko-distributivne kapacitete, dok je južni dio, predviđen za izgradnju poslovno-prodajnih prostora, potrebe poslovnih partnera i tržište.

IPC Balkan raspolaže sa 364 unutrašnja parking mjesta na dvije podzemne etaže.

Tlocrtna zauzetost zemljišta izgradnjom iznosi 9.950 m2.

U funkcionalnom pogledu predviđeno je da objekat IPC Balkan bude fleksibilan i prilagodljiv svim proizvodno-uslužnim namjenama, te su predviđenie spratnosti objekata:

  • Suteren + Prizemlje + 2 sprata za objekat skladišno-proizvodne namjene
  • 2 Suterena + Prizemlje + max 5 spratova za objekte u Poslovnom dijelu lokacije (pet objekata)
IPC Vogošća se prostire na 2.27 ha i idealan je za proizvodno-poslovne namjene, distributerske poslove, bescarinsku zonu, šoping centre itd. Industrijsko-poslovni centar Vogošća nalazi se na idealnom mjestu – uz glavno saobraćajno čvorište koje povezuje Sarajevo s ostalim gradovima u BiH. U funkcionalnom pogledu predviđeno je da objekat IPC Vogošća bude fleksibilan i prilagodljiv svim proizvodno-uslužnim namjenama.