Blog

Postavljanje Dekorativnog Kamena

17. 07. 2017.

Dekoratvni kamen u enterijerima ne izlazi iz mode. Dekorativnim kamenom dizajneri mogu da naglase zid, odnosno dio prostorije. 

Priprema podloge

Kako bi zaštitili postojeći parket, prije  početka radova obavezno prekrijte podlogu kartonom i folijom. Zid koji je već bio gletovan i okrečen priprema se tako što se sastruže sloj farbe u dijelu zida na koji se postavlja kamen a potom se četkom nanosi podloga. Podloga služi da se lijepak bolje uhvati za zid.  Prije početka lijepljenja bitno je da se skine postojeća parket lajsna jer kamen treba da nalegne direktno na pod.

Nastavljamo u visinu

Nakon postavke cijelih listela prvog reda, nastavite slaganje drugog reda, naravno bez fuga. Listele smo smakli za jednu trećinu širine listele. Nakon drugog, postavite i treći red… U međuvremenu, obavezno provjeravajte vertikalnost ivice zida.

Ukrajanje kamena

Došao je red na ukrajanje listela na rubnim dijelovima. Izmjerite tačno potrebnu dužinu, grafitnom olovkom obilježite  na kamenu mjeru i brusilicom je pažljivo isjecite. Zalijepite isječenu  listelu na njeno mesto. Ukoliko se lijepak osušio ili ga ima malo, dodajte još, i pažljivo pričvrstite listelu na zid.  Višak lijepka odstranite špahtlom. Istim postupkom nastavite sve do plafona, i tako je dobijen zid u kamenu koji odlično izgleda u svakom enterijeru.

Izvor: www.gradnja.rs

Dekoratvni kamen u enterijerima ne izlazi iz mode. Dekorativnim kamenom dizajneri mogu da naglase zid, odnosno dio prostorije.  Priprema podloge Kako bi zaštitili postojeći parket, prije  početka radova obavezno prekrijte podlogu kartonom i folijom. Zid koji je već bio gletovan i okrečen priprema se tako što se sastruže sloj farbe u dijelu zida na koji se postavlja kamen a potom se četkom […]