Blog

Pločice za Kuhinju: Ideje i Savjeti

12. 06. 2017.

Odabir odgovarajućih kuhinjskih pločica zavisit će prvenstveno od željene boje kuhinje i njenog stila. Ipak same pločice mogu biti ukras cijele kuhinje, zato obratite pažnju prilikom njihovog izbora. Za klasične drvene kuhinje odgovaraće pločice sa oborenim ivicama i fugom dok modernim komadima više leže pločice sa lasersko sječenim ivicama kod kojih je fuga skoro neprimjetna. Upravo ove pločice pored standardnih dimenzija se proizvode i u velikim formatima od kojih je najveća iz fabrike Floor Gress čak dimenzija 300 x 120 centimetara. Ipak, neke standardne dimenzije kuhinjskih pločica su 30 x 60 i 60 x 60 centimetara.

Prije postavke bi bilo dobro da razmislite o rasporedu pločica kako bi se nakon montaže kuhinje na vizuelno najupadljivijim mjestima vidjele cijele pločice a ne mali dijelovi. Prije početka sječenja najbolje je iscrtati tačan raspored pločica i definisati položaj prve pločice. Razmak između radne ploče i visećih elemenata uglavnom je 60 centimetara. Ukoliko se postavljaju prije izvođenja enterijera, zidne pločice se uglavnom postavljaju na visini od 70 do 150 cm. Pored standardnih pločica na zid kuhinje često se postavljaju i mozaici.

Mozaik može biti interesantno rešenje i za oblaganje radne ploče ili kuhinjskog šanka. Pločice sa teksturom drveta se mogu sve češće vidjeti na podovima kuhinje. Svojom bojom i teksturom daju toplinu konačnom izgledu kuhinje. Obzirom da se pločice mjenjaju vrlo rijetko i da njihova kvadratura uglavnom nije velika, opredijelite se  za kvalitetnije modele pločica koje će izdržati sve uticaje i nakon nekog vremena izgledati lijepo.

Izvor: www.gradnja.rs

Odabir odgovarajućih kuhinjskih pločica zavisit će prvenstveno od željene boje kuhinje i njenog stila. Ipak same pločice mogu biti ukras cijele kuhinje, zato obratite pažnju prilikom njihovog izbora. Za klasične drvene kuhinje odgovaraće pločice sa oborenim ivicama i fugom dok modernim komadima više leže pločice sa lasersko sječenim ivicama kod kojih je fuga skoro neprimjetna. Upravo […]