Blog

Nevjerovatno dizajnirani hoteli

01. 06. 2014.

Kada negdje putujemo pomno biramo u kakvom ćemo hotelu odsjesti. Najčešće obratimo pažnju na izgled sobe, kritike na raznim web stranicama i forumima i dodatni sadržaj koji hotel nudi. Na naš odabir utječe i vanjski izgled zgrade, mada tu najčešće ne očekujemo ništa pretjerano inovativno i posebno; poznato nam je da su neki od novijih hotela izgrađeni u različitim oblicima i stilovima, ali ipak većina nas kada razmišlja o hotelu zamisli veliku zgradu sa mnogo prozora, balkona i lijepo uređenom okolicom.

Koliko nas zapravo izgled hotela može navesti da odlučimo posjetiti neko mjesto? Odlučili smo vam predstaviti deset nevjerovatno dizajniranih hotela odabranih od strane „Dezeen“ online magazina. Mi znamo da bismo zaista voljeli posjetiti ove hotele, a nadamo se da ćete i vi dijeliti naše mišljenje.

 1. Underwater Room – Genberg Underwater Hotels

Zamislite da se budite u naizgled običnoj hotelskoj sobi. Ustajete iz kreveta, prilazite prozoru i vidite nešto nesvakidašnje: jata egzotičnih riba prolaze kraj Vašeg prozora!

Upravo ovakav doživljaj očekuje vas u djelimično potopljenom apartmanu na Zanzibaru. „Underwater Room“ udaljen 250m od otoka Pemba predstavlja trospratnu plutajuću konstrukciju. Prozori su postavljeni na svakoj strani apartmana, tako da omogućuju pogled na okolne grebene i podvodni svijet 360°.

2. „Ptičije gnijezdo“ – Incrednin Gsgruppen

Za sve zaljubljenike u prirodu ovo je idealno mjesto! Na prvi pogled izgleda kao veliko ptičije gnijezdo. Nalazi se u švedskoj šumi; ulogu potpornih stubova preuzelo je okolno drveće, a sa vanjske strane hotela postavljene su grančice.

3. Tree hotel – Tham & Videgård Arkitekter

Ovu hotelsku sobu bi sigurno bilo teško pronaći: oko debla formirana je soba u obliku kutije, a sa njene vanjske strane postavljena su ogledala. U ogledalu se vidi odraz okolnih stabala i neba iznad šume, a do sobe se može doći preko visećeg mosta. Savršeno za avanturiste!

4. Tree Snake Houses – Luís and Tiago Rebelo de Andrade

Kreatori ovog prostora su imali ideju da ožive fantaziju kućice na drvetu, stoga su kreirali poseban prostor smješten među granama drveća u parku u sjevernom Portugalu. U ovom zanimljivom apartmanu mogu biti smještene jedna do dvije osobe.

5. PARKROYAL on Pickering – WOHA

Ovaj hotel, smješten u Singapuru, okružen je balkonima na kojim raste razno tropsko bilje. Na ovaj način omogućeno je da svaki gost koji odsjedne u hotelu ima nevjerovatan pogled na prelijepu baštu. Singapurski arhitekti su na ovaj način željeli oživjeti geološke forme u arhitekturi hotela.

6. Andaz Amsterdam Prinsengracht Hotel – Marcel Wanders

Prvo što biste sigurno primijetili u ovom hotelu jesu prekrasni lusteri ugrađeni u ogromna zvona. Ovaj hotel je zaista spoj različitih, jako specifičnih stilova, sa namještajem koje podsjeća na Zlatno doba Holandije.

7. Bauhaus Dessau accommodation

Ovo je zaista idelano mjesto za ljubitelje modernizma – omogućuje da odsjednete u dobro poznatom Bauhausu. Svi posjetioci muzeja u Dessau kampusu sada mogu rezervirati smještaj u jednoj od 28 soba rekonstruiranih i posvećenih pokretu studenata arhitekture i dizajna.

8. Fogo Island Inn – Saunders Architecture

Interesantna zgrada čiji su izbočeni dijelovi podržani uskim kosim stupcima da bi se minimizirao utjecaj stijena, lišajeva i biljaka koji čine okolinu hotela. Fogo Island Inn je posljednje izdanje programa umjestnoti ustanovljenog na Newfoundland otoku.

9. 25hours Bikini Berlin Hotel – Studio Aisslinger

Opisan od strane dizajnera kao „urbana džungla“, ovaj berlinski hotel ima enterijer ispunjen različitim vrstama biljaka. Biljke su sporadično obješene, čak se mnoge i penju preko prozora i vrata staklenika – poput restorana.

10. Barcelona hotel – Ateliers Jean Nouvel

Ovaj hotel Jean Nouvela smješten je u Barceloni i također je ispunjen brojnim biljkama. Prozori na hotelu su u obliku lišća, a u atriju goste odmah dočekaju palme i razno tropsko bilje.

Koliko nas zapravo izgled hotela može navesti da odlučimo posjetiti neko mjesto? Odlučili smo vam predstaviti deset nevjerovatno dizajniranih hotela odabranih od strane „Dezeen“ online magazina. Mi znamo da bismo zaista voljeli posjetiti ove hotele, a nadamo se da ćete i vi dijeliti naše mišljenje.