Blog

Miyawaki Gurindo Kompleks

26. 04. 2017.

Stambeni kompleks Miyawaki Gurindo, kreirao je arhitekt Keita Nagata, koji je također i osmislio inovativni dizajn urbanog stanovanja koji za proizvod ima prostrane stanove s krovnim vrtovima na svom vrhu, smještene na izazovnim padinama koje su vrlo kompleksne po pitanju gradnje. Izgrađen u dolini, kompleks koristi prednosti prirodne izolacije i geotermalne temperature koju kontroliše tlo.

Stambeni kompleks je potpuno pasivan, živ i “diše” zajedno sa zemljištem na kojem se nalazi. Svaka od pet stambenih jedinica ukopana je u padinu planine i njihova unutarnja temperatura je ugodnih 15 stepeni Celzija, dok ventilacijske cijevi unose svjež zrak unutra. Ukopane cijevi dopremaju hladan planinski zrak ljeti i topao zrak tokom zime kako bi zagrijale stanove.

Stambeni kompleks Miyawaki Gurindo, kreirao je arhitekt Keita Nagata, koji je također i osmislio inovativni dizajn urbanog stanovanja koji za proizvod ima prostrane stanove s krovnim vrtovima na svom vrhu, smještene na izazovnim padinama koje su vrlo kompleksne po pitanju gradnje. Izgrađen u dolini, kompleks koristi prednosti prirodne izolacije i geotermalne temperature koju kontroliše tlo. Stambeni […]