Blog

Kakve Prozorske Klupice Odabrati?

07. 08. 2017.

Iako postoje brojni prirodni i umjetni materijali, dobro promislite od kojeg će materijala biti Vaša prozorska klupica. Prvo i osnovno o čemu morate voditi računa jest razlika u tome ugrađujete li vanjske ili unutrašnje klupice. Kod vanjskih klupica najbitnije je da budu otporne na sve vremenske uvjete, ali također treba voditi računa o samoj ugradnji. Naime, prilikom ugradnje vanjske klupice pripazite na nagib koji se kreće od 2 do 5%. Dakle, osim samog materijala koji mora biti otporan na savijanje, pritiske, visoke i niske temperature, svakako pripazite na samu montažu Vaših prozorskih klupica.

Kamen

Ukoliko se dvoumite koji ćete materijal izabrati, predstavljamo Vam nekoliko mogućih rješenja. I dok su neki materijali primjenjivi samo za unutrašnje klupice, drugi su idealni za vanjske. Prilikom ugradnje prozorskih klupica, stanari se najčepče dvoume izmedju granita i mermera. Iako su i jedne i druge stabilne te predstavljaju odlično rješenje kada je riječ o estetici, trebalo bi pripaziti koje koristite za šta. S obzirom da je granit otporniji na sve vremenske uvjete, upija manje vlage i čvršći je, najbolje je rješenje za vanjske klupice, s druge strane, mermer je idealno rješenje za unutrašnje prozorske klupice. 

Drvo i Lim

Svakako moramo spomenuti i drvo, koje se odlično uklapa u svaki prostor. Iako je drvo prirodni materijal što ga čini toliko privlačnim i popularnim, preporučljivo je da pripazite odlučite li se za drvene prozorske klupice. Iako ih vjerojatno planirate koristiti s unutrašnje strane, i tada se ponekad javlja problem. Naime, klupice se najčešće nalaze ispod radijatora te su s toga zimi pod utjecajem visokih temperatura. Međutim, kada otvaramo prozor i želimo prozračiti prostoriju, tada su pod utjecajem niskih temperatura, što može rezultirati uvijanje pa i pucanjem prozorskih klupica. Zatim, zbog prihvatljive cijene za vanjsku primjenu veoma se često koriste klupice od plastificiranog lima koje se najčešće ugrađuju na stambene zgrade ili poslovne prostore.

PVC i ALU

Zamjena za kamene i drvene klupice jesu PVC i ALU. I dok se PVC klupice koriste za unutrašnje završne radove, prozorske klupice od aluminija isključivo se koriste s vanjske strane. Oba materijala se lako održavaju i čiste što je njihova dodatna prednost, ali PVC vanjske klupice nisu se pokazale kao trajno rješenje, osim toga, sa estetkse strane, PVC i ALU klupice  ne mogu parirati kamenim, iz tog razloga i razloga zbog veće otpornosti na atmosferske uticaje, klupice od prirodnog materijala najbolje ukrašavaju kako prozore tako i cijeli dom.

Izvor : www.zadol-pvc.hr

Iako postoje brojni prirodni i umjetni materijali, dobro promislite od kojeg će materijala biti Vaša prozorska klupica. Prvo i osnovno o čemu morate voditi računa jest razlika u tome ugrađujete li vanjske ili unutrašnje klupice. Kod vanjskih klupica najbitnije je da budu otporne na sve vremenske uvjete, ali također treba voditi računa o samoj ugradnji. Naime, prilikom […]