Blog

Kako Uklopiti Kolorit u Enterijeru Pomoću Kruga Boja

28. 06. 2017.

Šema boja u istom tonu

Odlučite se za svoju omiljenu boju i zatim koristite različite nijanse ove iste boje. To znači da u vašem prostoru preovladavaju boje iz jednog „parčeta“ kruga boja. Naravno, ove tonove slobodno možete kombinovati s neutralnim bojama: bijelom, sivom, bež kao i teksturama drveta. Prilikom odabira osnovne boje, razmislite i o atmosferi koju želite da postignete u enterijeru. Nijanse plave ili lila se preporučuju u spavaćoj sobi, zbog opuštajuće atmosfere koju stvaraju, dok se dinamična crvena preporučuje za radne sobe ili kuhinje.

Harmonična šema boja

Ukoliko želite da proširite kolorit i da budete sigurni da nećete pogriješiti, odlučite se za boje koje su blizu jedna drugoj na krugu boja. Na primjer, zelena i plava, narandžasta i žuta, roza i lila. Boje treba da su uglavnom iste jačine kako ne bi došlo do velikih kontrasta između svijetilih i tamnih tonova iste boje. Upravo zbog ovoga ova šema boja djeluje vrlo skladno. Lila i roza su harmonične boje koje će dati nježan i ženstven izgled prostoriji.

Kontrastna šema

Za stvaranje dinamičnog enterijera, odaberite boje koje stoje jedna naspram druge u krugu boja. Na primjer, plava i žuta, narandžasta i teget, crvena i zelena. Najbolje je kombinovati ove boje tako da je jedna dominantna, odnosno, da se pojavljuje na većoj površini, dok su manji detalji u kontrastnoj boji.

Monohromatska šema

Crna i bijela nisu zapravo boje pa ih zato ni nema na točku boja. Ipak, ova dva tona funkcionišu sjajno zajedno u prostoru. Crni ili tamni zidovi su odlična pozadina za bijele detalje. Upravo zbog toga, ukoliko imate takve zidove, na njih postavite monohromatske slike i teksture koje će izaći u prvi plan. Iako je uvaženo mišljenje da crni zidovi nisu dobri za male prostore, oni baš kao i bijeli povećavaju prostor jer daju osjećaj dubine. Monohromatske tapete u bijelo-sivim tonovima djelovat će zanimljivo i nenapadno.

Neutralna šema boja

Ovo je nežan i miran kolorit koji će vašem prostoru dati klasičnu ljepotu. Koristite je kao bazu za jače akcentovane boje ili kombinujte više neutralnih boja kako bi dobili smirenu šemu sa prirodnim izgledom prostorije. Ukoliko se odlučite za ovu paletu, obavezno koristite bogate teksture, šare i motive kako biste izbjegli da vaša soba djeluje dosadno i previše bež.

 

izvor: www.gradnja.rs

Šema boja u istom tonu Odlučite se za svoju omiljenu boju i zatim koristite različite nijanse ove iste boje. To znači da u vašem prostoru preovladavaju boje iz jednog „parčeta“ kruga boja. Naravno, ove tonove slobodno možete kombinovati s neutralnim bojama: bijelom, sivom, bež kao i teksturama drveta. Prilikom odabira osnovne boje, razmislite i o atmosferi […]