Blog

Deset grešaka u rasporedu kuhinje koje se trebaju izbjeći

11. 12. 2016.

Aktivnosti kao  kuhanje, čišćenje, jedenje, pijenje, pa i socijalizacija održava se u kuhinji što je razlog zašto ona mora biti i lijep i funkcionalan prostor. Bez obzira na dizajn, organizacija i raspored su od suštinskog značaja. Ovdje možete videjti deset grešaka koje treba izbegavati u cilju postizanja praktičanog  i elegantnog dizajna kuhinje.

1. Opstrukcija kuhinjskog trougla

Sudoper, štednjak i frižider je  kuhinjski trougao, područje najveće aktivnost koja zahtijeva pažljivo planiranje i nesmetan pristup.  Obično se na sudoperu provodi većina vremena i aktivnosti, te treba imati jednostavan pristup do štednjaka i frižidera.

Očigledno je, sudoper mora biti u blizini vodovoda. Ponekad, međutim, zbog postavljene cijevi, kuhinje se dizajniranju  sa lošom lokacijom sudopera. Ako je to slučaj, zapošljavanje vodoinstalatera bi bilo riješenje, koji bi premjestio vodovodne cijevi za pobošljanje lokacije sudopera

Bez obzira na veličinu ili izgled kuhinje ( L oblik, U oblik, ostrvo), zbir koraka u radnom trouglu  ne smije biti manji od 3 metra ili veći od 7,5 metara. Ako je radni  trougao  premal, ljudi će ometati jedne druge; ako je prevelika, pripremanje hrane može biti zamoran zadatak…

 

2. Neiskorištenost prostora

Kuhinje obično sadrže puno stvari. Ne samo to, ali stvari skriveni iza kuhinjskih elemenata mogu biti „nezgodnog“  oblika i zahtijevaju puno prostora, kao što su mikseri, bledneri, i dr. Pronalaženje mjesta za aparate, ali da budu i lako dostupni može biti malo teže.

Ukupna veličina područja može biti ograničena, te zbog toga se javlja greška u dizajnu- ne računajuči dovoljno prostora za ostavu. Gotovo svaka kuhinja sadrži neiskorišten prostor, ali to se može svesti na minimum sa adekvatnim planiranjem.

Ako je Vaša kuhinja mala, razmislite o instaliranju dugih gornjih polica ili viećih ormarića za dodatni prostor. Uvijek ugradite ormarić iznad  frižidera ; neiskorištenost ovog područja je gubljenje prostora za velike ili sezonske kuhinjske stvari.

 

3. Neodgovarajući pult

Jedna od najvećih pritužbi dizajna kuhinje je nedostatak prostora za pult /tezgu. Uzimajući u obzir sve kuhinjske  aktivnosti koje zahtijevaju pult, kao i uređaji koji su stalno smješteni tu, želite što više moguće otvorenog horizontalnoe površine u kuhinji. To se može postići dodavanjem ostrva ili šanka za doručak u kuhinji L-oblika.

 

4. Slabo osvijetljenje

Kuhinja je prostorija u kojoj ne možete da imate slabo osvijetljenje. To nije samo pitanje dizajna i atmosfere, ali i sigurnost kada je u pitanju rukovanje oštrih  noževa i druge kuhinjskih alata. Osim toga, više svetlosti, pobošljava Vaš dizajn kuhinjskih elemenata.

Sobe obično zahtjevaju tri vrste rasvjete: opštu rasvjetu za ukupno osvjetljenje, rasvjetu za rad, i akcenat rasvjetu. Za Vašu kuhinju, vrijednujte radno plohu i fokusirajte se na osvijeljenje svake bitne tačke. Razmislite o ugradji rasvjete direktno iznad svih glavnih područja rada.

Koristite viseće sijalice ili seriju mini visećih svijetala za poboljšanje estetike kuhinje. Privjesci izgledaju odlično iznad ostrva.

 

5. Odricanje backsplasha

Tokom dizajniranja ili redizajniranja kuhinje, ponekad se backspash „zaboravi“. To može vam uštedjeti novac na početku, ali na duge staze to će Vas koštati puno vremena i truda.

Razmislite o pari, vodi i masnoći u kuhinji, a vi ćete shvatiti zašto ugradnja Backsplasha je pametna ideja. Puno je lakše čišćenje masnoće sa pločica od keramike ili stakla nego sa boje ili tapete.

 

 

6. Slaba ventilacija

I najbolji dizajn kuhinje vene u prisustvu štetnih mirisa. Ako ste ikada ušli  u nečiji dom i osjetili sinoćno prženje ribe, e tada ćete shvatiti važnost dobre ventilacije.

Jefitne kuhinjske nape jednostavno kruže prljav, ustajali zrak, dok dobar ventilacioni sistem će poboljšati kvalitet zraka prostora, kao i pomoći pri održavanju Vaše kuhinje čitsijom.

Iako to može biti značajno ulaganje, dobar ventilacijski sistem će stvoriti ugdniju atmosferu , pogotovo ako su kuhinje otvorene prema dnevnom boravku

 

7. Izbor pogrešnog kuhinjskog ostrva

Kada je u pitanju kuhinja sa otokom, običn se pomsili  o dodatnom skladištu, prostoru za  pripreme i posluživanja u kuhinji. Ali činjenica je u tome da otok u kuhinji može zauzimati  puno prostora. Pogrešan izbor otoka ili stavljanje na pogrešnom mjestu može biti katastrofa, posebno u radoj zoni  koja će  postati previše pretrpana.

Otok koji ometa protok saobraćaja sudoper-frižider-šporet stvorit će usku i nezgodnu radnu zonu. Jedan otok mora biti najmanje 120 dug i 60 centimetara dubok, te mora imati ostavljati dovoljno prostora za kretanje i rad oko njega. Ukoliko je Vaša kuhinja najmanje 240 dubine i 360 centimetara metara dužine, onda  ne trebate razmatrati o ostrvu.

 

8. Neračunanje na otpad

Briga o smeću u kuhinji je prevazišla od obične  kante ispod sudopera. Budite spremni na efikasno upravljanje otpadom- uključuju sortiranje više kanti.

 

9. Previše u trendu

Ne mora se voditi kao greška, ali  najnoviji kuhinjski trendovi i high-end opreme možda i nisu najbolji izbor. Boje i dizajn koji su  trendu imaju kratak vijek trajanja i moguće je da  nikada ne povratite velika ulaganja u najnovije posuđe. Zbog toga je najbolje se konsultovati sa stručnim osobljem o „vječnoj“ kuhinji prije konačne odluke

 

10. Štedja novca

Tokom dizajniranja kuhinja, štenja novca je česta greška; to zapravo može biti kontradiktorno i  koštati Vas više novca, vremena i energije. Činjenica je da je skuplje kvalitetnije, efikasnije, tj. korisnije, i iz razloga da tako i ostane, štednja novca ne smije biti opcija. Sve potrebne informacije i ideje za Vašu kuhinju, obratite se profesionalnom timu dizajnera, koji će Vam  sigurno ponuditi jedno ili više racionalnih i efikasnih riješenja.

 

Aktivnosti kao  kuhanje, čišćenje, jedenje, pijenje, pa i socijalizacija održava se u kuhinji što je razlog zašto ona mora biti i lijep i funkcionalan prostor. Bez obzira na dizajn, organizacija i raspored su od suštinskog značaja. Ovdje možete videjti deset grešaka koje treba izbegavati u cilju postizanja praktičanog  i elegantnog dizajna kuhinje. 1. Opstrukcija kuhinjskog […]