Blog

Četiri najiščekivanije građevine u 2014. godini

01. 06. 2014.

Jockey Club Toranj

Dinamični Jockey Club toranj Zahe Hadid ističe se svojim uskim, neravnomjerno raspoređenim dizajnom na kampusu Politehničkog univerziteta u Hong Kongu. Na prvi pogled Toranj je tako lahko spojio svoj betonsku podlogu sa staklenom fasadom na gornjim spratovima, zdanje od skoro 80 metara je dom za buduće stručnjake dizajna s Univerziteta u Hong Kongu. Građevina osim amfiteatara i učionica sadrži još i dizajnerske studije, prostore za radionice i izložbene prostore.

Veliki teatar Albija

Ne toliko poznati južni francuski grad Albi će uskoro postati dom velikog teatra urađenog od strane jednog od vodećih francuskih arhitekata, Dominiquea Perraulta. Građevina se nalazi na obrubu historijskog grada i sadrži auditorijum od 900 mjesta, kao i salu za 250 osoba i nekoliko kino sala.

Muzej slike i zvuka

Uzimajući u obzir da će Rio de Janeiro biti domaćin Svjetskog prvenstva 2014 i Olimpijskih igara 2016 tropska metropola prolazi kroz dugotrajni proces transformacije. U 2009. godini Diller Scofidio + Renfro je dobio zadatak da dizajnira Muzej slike i zvuka odmah uz poznatu plažu Copacabana. Vertikalna šema podsjeća na dizajn kompanije od prije deset godina za nerealizirani projekt Eyebeam muzeja, ali ipak uzima u obzir plaže i planine iz okruženja i promenadu slavnog brazilskog arhitekte Roberta Burle Marxa.

Šangajski toranj

S visinom od skoro 632 metera Genslerov Šangajski toranj će biti najveća građevina u Kini i druga najveća na svijetu nakon Dubaija i Burj Khalife. Građevina se nalazi u okruženju Skidmora, Owingsovog i Merrillovog Jin Mao tornja i Šangajskog svjetskog finansijskog centra i odlično se uklapa u super visoko naselje. Asimetrična i spiralna forma ima 121 sprat na kojem će se nalaziti prodajni objekti, kancelarije i hotelski smještaj.

 

Kao u i mnogim drugim sektorima, i u svijetu arhitekture i građevine 2014. godina je isčekivana kao godina brojnih jedinstvenih, inovativnih rješenja. Brojni projekti su planirani za izgradnju u ovoj godini, a mi vam predstavljamo četiri najinteresantnije građevine koje su najviše iščekivane u 2014. godini.