Blog

6 načina da istaknete ljepotu zastarjelih ormara

01. 06. 2014.

Kuhinje i kupatila su mnogo više od prostora; to su prostorije u kojima provodite najviše vremena dok boravite u svom domu. Bilo da se vaši zastarjeli, neprivlačni ormari nalaze u kuhinji, kupatilu ili na hodniku, postoje načini da ih dotjerate bez da se izlažete prevelikom toršku. Nažalost, trendovi koji diktiraju izgled namještaja mijenjaju se skoro jednako često kao i trendovi u modnoj industriji, pa tako često dolazimo u situaciju da je prirodno drvo moderno jedne godine, a već naredne je jako bitno da se u vašem domu nađu veliki obojeni ormari. Ako imate stare ormare i tražite jedinstven način da ih preuredite, pogledajte nekoliko savijeta koje vam donosimo u nastavku teksta.

1. Dodajte više ormara i pretinaca!

Ovo je posebno dobar savjet ako stanujete u velikoj, staroj kući. Poznato je da u takvim kućama obično nema dovoljnoormara, stoga najprije naručite nekoliko novih pretinaca kako biste imali mnogo više prostora za odlaganje stvari. Savjetujemo da uvijek kupujete ormare slične onima koje već posjedujete kako ne biste morali zamijeniti sve ormare u kući.

2. Dodajte novi, svježi sloj boje!

Nekada je novi sloj svježe boje sve što je zastarjelom ormaru potrebno da vrati nekadašnji sjaj. Najbolje od svega je to što za ovaj posao ne morate unajmiti profesionalca; pribor za bojenje ormara možete pronaći u većini prodavnica koje u svojoj ponudi imaju alate za uređenje doma. Zapamtite da, prije nanošenja novog sloja boje, morate odstraniti postojeću boju! Rezultatima ćete sigurno biti oduševljeni.

3. Promijenite ručke!

Ručke na vašim ormarima čine da ormari izgledaju još starije i lošije? Rješenje je jednostavno; kupite nove ručke koje ćete postaviti na ormare, ili pak ispolirajte ili prefarbajte postojeće!

4. Promijenite vrata ormara!

Stariji ormari imaju jednostavna, ravna vrata. Prefarbajte police, a kupite nova vrata za ormare i prednji dio ladica. Odaberite moderni dizajn sa modernim ručkama i na taj način ćete potpuno promijeniti izgled prostora, a potrošiti svega četvrtinu novca koji biste potrošili prilikom mijenjanja kompletnih ormara.

5. Napravite dodatke koji se izvlače!

Ako je unutrašnji dio ormara dubok i teško dostupan, riješite problem tako što ćete dodati policu koja se može izvući. Na taj naćin ćete maksimizirati prostor za odlaganje jer će biti mnogo jednostavnije da dohvatite stvari koje se nalaze u samom dnu ormara. Police koje se izvlače su naročito korisne u ostavama. Možete pokušati pronaći gotove police u salonima namještaja, ili pak se obratiti majstoru kako bi ih izradio i posebno prilagodio.

6. Postavite svjetla ispod ormara!

Kreirat ćete poseban ambijent tako što dodate svjetla ispod ormara. Ovo je posebno korisno u kupatilima u kojima ne postoje noćne svjetljke; osvijetlite prostor svjetlima postavljenim ispod pretinaca. Osim toga, dodatno svjetlo će vizuelno proširiti prostor.

Bilo da se vaši zastarjeli, neprivlačni ormari nalaze u kuhinji, kupatilu ili na hodniku, postoje načini da ih dotjerate bez da se izlažete prevelikom toršku. Ako imate stare ormare i tražite jedinstven način da ih preuredite, pogledajte nekoliko odličnih savjeta.