Blog

10 načina za poboljšavanje kreativnosti

26. 12. 2016.

Nije bitno da li ste pisac, umjetnik ili hobista, možete poboljšati  svoju kreativnost u svakom trenutku..

Nekoliko načina za povećanje kreativnosti:

1. Naučite da se opustite

Opuštanjem, pomlađujete svoj um i kreativnost teče prirodno. Postoji mnogo načina da se opustite i „odmotate“, oslobađajući svoj um za bolju kreativnost. Jednostavne aktivnosti kao hodanje na plaži, sportske aktivnosti, ili bilo šta što Vam pomaže da se opustite.

2. Meditacija

Meditacija utišava sve one grozničave misli koje se stalno igraju u Vašoj glavi tokom dana. Prateći različite tehnike meditacije, možete steći unutrašnji mir, dok skreće Vaš um prema boljim, pozitivnim mislima.

3. Pametan piše…

Zapisivanjem novih ideja čim se pojave je odlična navika i ujedno je vežba za mozak da održi te ideje. Zapisivanjem ideja, osobađate put za nove ideje, bez brige da zaboravite stare.

4. Povećajte kreativnost sa listama

Stvaranjem liste o stvarima kojima Vam je u životu najviše stalo pomaže proširivanjem kreativnog razmišljanja. Možete listu dijeliti sa drugima, ili proširivati je čitajući listu drugih ljudi.

5. Prestanite kritikovati sebe

Iako je ovo čest savjet i od samih eksperata, ipak, samokritika je prisutna kod mnogih ljudi. Znajući da radite stvari najbolje što možete uklanja prepreke za nove ideje. Dosta je gruboće prema sebi, naučite da prihvate sebe kakvi jeste. Ljudski mozak je najkompleksniji instrument u Univerzumu, i podizanjem samopouzdanja i prihvatanjem činjenice da ste kreativni srušit će svaku barikadu za kreativne misli.

6. Uklonite pritisak očekivanja

Oslobađanjem sebe od očekivanja je oslobađanje od stresa o ishodu. Unošenjem ljubavi i strasti u svoje kreacije bez opterećenja o ishodu povećava šanse za bolja stvaranja.

7. Čitanje

Ništa nije bolje za opuštanje i podsticanje uma od čitanja. Čitanje otvara um za nove načine razmišljanja, a povećava kreativnost.

Ako čitanje nije Vaša omiljena stvar; počnite malim žrtvovanjem 30 minuta dnevno uz knjigu na omiljenu temu.

8. Slušanje klasične muzike

Mozak funkcioniše bolje i kreativnije prilikom slušanja određene muzike. Albert Ajnštajn je to znao i uvijek kreditira svoju kreativnost slušanjem Mozarta. Otkrio je da slušanje Mozarta pomaže pri razmišljanju, iako nikada nije shvatio zašto.

Danas, istraživanja su dokazala konekciju muzike i razmišljanja. kreativnost mozga i njegov učinak se povećanja na određene frekvencije.

9. Uradite nešto novo

Ako želite dati svojoj kreativnosti veliki skok, uradite nešto što nikad niste ranije uradili. Uradite ono što ste oduvijek željeli, kao što su padobranstvo ili bungee jumping.

10. Praksa

Prakticiranje Vašeg hobija/zanata svaki dan, čak i na kratko, održavate svoj um kreativnim. Ako pišete, onda napišem nešto svaki dan. Ako želite biti dobar dizajner, dizajnirajte nešto svaki dan, čak i ako je to samo nešto jednostavno kao redizajn logotipa za Vaše omiljene žitarice.

Nije bitno da li ste pisac, umjetnik ili hobista, možete poboljšati  svoju kreativnost u svakom trenutku.. Nekoliko načina za povećanje kreativnosti: 1. Naučite da se opustite Opuštanjem, pomlađujete svoj um i kreativnost teče prirodno. Postoji mnogo načina da se opustite i „odmotate“, oslobađajući svoj um za bolju kreativnost. Jednostavne aktivnosti kao hodanje na plaži, sportske […]